Lezing op Pools seminar, 23 november 205

CPT lecture at Polish seminar 2

Meerdere malen per jaar besteden we tijd aan de algemene promotie van Cone Penetration Testing. In zulke gevallen bieden we een helpende hand in het onderwijzen van huidige en toekomstige gebruikers over de voordelen van CPT als een methode voor bodemonderzoek. Op 18 november 2015 organiseerde de Afdeling voor Geotechniek en Wegen van de Faculteit van Civiele Engineering aan de Silezische Universiteit van Technologie in Gliwice, Polen, een seminar over Cone Penetration Testing. Hoewel CPT al op grote schaal gebruikt wordt in Polen, ontbreekt het nog aan voldoende aandacht voor onderwijs op het gebied van CPT. Professor Bzówka van de Silezische Universiteit nam daarom het initiatief om een seminar voor haar studenten te organiseren gewijd aan CPT. Ze nodigde ook geotechnische ingenieursbureaus en bodemonderzoekbedrijven uit om deel te nemen.

CPT lecture at Polish seminar 3

Ze nodigde de Poolse hoogleraren Mlynarek en Wierzbicki uit, beiden afkomstig uit Poznan, Polen, en internationaal erkend om hun technologische bijdragen aan en ervaringen met CPT. Hun lezingen over de voordelen van CPT vergeleken met andere bodemonderzoekstechnologieën en over de interpretatie van CPT-data, waren voor het seminar van toegevoegde waarde.
A.P. van den Berg was uitgenodigd om het brede scala aan beschikbare systeemoplossingen en de laatste ontwikkelingen in CPT data acquisitiesystemen te presenteren. Mark Woollard was aanwezig om de deelnemers een uitleg te geven over indruksystemen, van lichtgewicht units met ankerapparaten tot zware zelf-ballast CPT-voertuigen. 

CPT lecture at Polish seminar 1

Verder informeerde hij hen over de vele voordelen van digitale data acquisitietechnologie in vergelijking tot de verouderde analoge dataoverdracht. Natuurlijk werd het modulaire concept van ons digitale Icone data acquisitiesysteem, met zijn click-on modules voor het verkrijgen van extra grondparameters met enkele of meervoudige sonderingen, benadrukt.
Het seminar was erg succesvol met de meer dan 60 geïnteresseerde studenten, academici en bedrijfsvertegenwoordigers. Het heeft hen stof tot nadenken gegeven wat betreft de aanpak van bodemonderzoek. We hopen dat mede door onze bijdrage, het onderwijs in CPT en de toepassing ervan in het veld naar een hoger niveau is gebracht en we bedanken Professor Bzówka voor haar initiatief.