December 2016: A.P. van den Berg levert machine voor het geruisloos en trillingvrij indrukken van prefab palen

Het traditioneel heien van prefab funderingspalen overheerst nog altijd op de Nederlandse markt, mede gesteund door de hoge betrouwbaarheid van zowel de paal als de inbrengmethode. Vanwege regelgeving en omgevingsfactoren winnen de diverse methodes waarbij de palen in de grond gevormd worden echter ook terrein. Deze methodes leveren qua fundering echter niet dezelfde hoogwaardige kwaliteit als de prefab funderingspaal en zijn flink kostbaarder. A.P. van den Berg, IJB-Groep en Bruil hebben de handen ineen geslagen om een alternatieve inbrengmethode voor de kwalitatief hoogwaardige prefab betonpalen in Nederland te introduceren. De nieuwe methode betreft het indrukken in plaats van het heien van palen, waarbij geluid tot een minimum beperkt wordt en geen trillingen worden veroorzaakt. Hiermee worden de voordelen van de prefab betonnen heipaal verenigd met de voordelen van het indrukken. Met name in het binnenstedelijk gebied is dit gunstig. 

Bestaande technologie in een Europees jasje

In Azië wordt deze methode al ruim een decennium lang op grote schaal met succes toegepast. De machines hiervoor worden doorgaans vanuit China geleverd. A.P. van den Berg heeft op basis van zijn eigen uitgebreide fabricage-ervaring de machines van T-Works, uit Changsha China, geselecteerd voor toepassing in Europa. T-Works heeft reeds meer dan 1000 fundeermachines geleverd en heeft veel exportervaring. A.P. van den Berg treedt voor T-Works op als exclusief distributeur van de machines in Europa en de eerste machine is gekocht door de IJB-Groep en Bruil, samenwerkend onder de naam Drukpaal.nl.
 
A.P. van den Berg stemt de vanuit China geleverde machines af op de Europese wet- en regelgeving, met name m.b.t. veiligheid en milieu. Ook heeft iedere machine dataregistratie-apparatuur aan boord, die voor elke paal tijdens het indrukproces de diepte en drukkracht vastlegt. Dit maakt een vergelijking met sonderingen en het palenplan mogelijk en levert per paal een proeve van belastbaarheid. 

Samenwerkingsverband

De drie genoemde partijen brengen hun expertise bijeen om de introductie van de methode tot een succes te maken. A.P. van den Berg is gespecialiseerd in machinebouw en sondeertechnologie. De IJB-Groep en Bruil zijn gespecialiseerd in prefabricage van funderingspalen en in funderingsontwerp en -realisatie. Inmiddels is de fundeermachine aan Drukpaal.nl afgeleverd en zijn op het terrein van A.P. van den Berg in Heerenveen de eerste palen met succes in de grond gedrukt. De komende maanden zal de fundeermachine bij commerciële projecten ingezet worden. De machine is momenteel “live” te bezichtigen in Heerenveen en vervolgens dus op diverse projectlocaties.