Oktober 2013: A.P. van den Berg wint FME International Business Award 2013

Op donderdag 10 oktober heeft A.P. van den Berg tijdens het jaarlijkse netwerkevent FME Conecta op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht de FME International Business Award 2013 gewonnen. Het bedrijf uit Heerenveen dat wereldwijd haar oerHollandse sondeertechnologie voor bodemonderzoek vermarkt, werd door het publiek gekozen als het meest succesvolle internationaal actieve technologisch bedrijf. Met deze award wil FME bedrijven inspireren tot internationaal succes. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming noemt A.P. van den Berg “zonder twijfel zo’n bedrijf dat inspireert”.

FME International Business Award

Met deze award onderstreept FME het exportbelang van de Nederlandse industrie. Naast A.P. van den Berg waren KSE Process Technology b.v. en Tss4U genomineerd voor de International Business Award. De drie genomineerde bedrijven waren gevraagd tijdens FME Conecta een zogenaamde elevator pitch van drie minuten te verzorgen, waarin duidelijk gemaakt werd waarom zij een pluim voor internationaal ondernemen verdienden. Commercieel Directeur Mark Woollard van A.P. van den Berg wist met een inspirerend verhaal, ondersteund met flitsende achtergrondbeelden, het publiek het beste te overtuigen. De winnaar van de award in 2012 - Piet Mosterd, algemeen directeur AWLTechniek - overhandigde de prijs aan Mark Woollard.

A.P. van den Berg en zijn pitch

A.P. van den Berg is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde instrumenten en systemen voor onshore, near shore en offshore bodemonderzoek, vooral gebaseerd op de CPT sondeertechnologie. In de pitch werd nadruk gelegd op het belang van export voor het bedrijf, de inrichting van verkoop en service in de verschillende markten en de behaalde successen. Om jaar op jaar 10% van de omzet te kunnen investeren in productinnovatie, om technologisch voorop te blijven lopen, is de omvang van de Nederlandse markt te gering en exporteren dus een logische aanvulling. Kennis en kunde wordt opgebouwd door alle engineering en productie in eigen hand te houden, maar ook door kennis te delen met internationale universiteiten en instituten en deelnames aan beurzen en handelsmissies van o.a. FME.

Op de enorm versnipperde onshore markt werkt A.P. van den Berg samen met agenten en distributeurs in alle werelddelen, die volgens de lokale (zaken)cultuur haar oren en ogen in de markt vormen. In de offshore wereld is echter direct contact met klanten en een serviceapparaat, dat op elk moment uit kan vliegen voor ondersteuning, essentieel. Het succes van A.P. van den Berg blijkt wel uit het feit dat inmiddels 85% van de omzet uit export naar ruim 75 landen bestaat. Ze zijn marktleider met hun digitale meetsystemen en offshore zetten ze de standaard o.a. met systemen die tot 4.000 meter waterdiepte kunnen sonderen. Met technologisch lef heeft A.P. van den Berg zich wereldwijd op de kaart gezet, maar wel met behoud van een zakelijke nuchterheid. Daarbij overigens gesteund door de financiële faciliteiten van de Rabobank

Over FME en FME Conecta

De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME behartigt de belangen van de lidbedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Jaarlijks organiseert de vereniging de bijeenkomst Conecta. Dit is hét netwerkevent voor internationaal actieve bedrijven uit de technologische industrie. Bezoekers worden er geïnformeerd over wereldwijde ontwikkelingen in de industrie. Sprekers dit jaar waren onder anderen Renée Jones Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Fred Weenig, hoofd Wholesale Clients Nederland, Rabobank International en Theo Bruinsma, lid van de raad van bestuur van Stork Marel.