Oktober 2014: A.P. van den Berg ontvangt vijfde offshore order van Horizon Geosciences


Horizon Geosciences, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft haar vijfde offshore sondeersysteem bij A.P. van den Berg gekocht met als doel de geotechnische gesteldheid van de zeebodem te onderzoeken. Horizon Geosciences beschikt al over een ROSON systeem (een zeebodem frame met een wielaangedreven systeem om sonderingen mee te verrichten en bodemmonsters te nemen tot 1500 m waterdiepte), een HYSON indruksysteem dat is gemonteerd op een platform voor near shore bodemonderzoek en twee WISON-APB-Classic systemen (een kabellier systeem om sonderingen mee te verrichten en bodemmonsters te nemen in combinatie met geotechnisch boren tot 550 m waterdiepte). Omdat Horizon Geosciences haar kabellier-mogelijkheden wilde uitbreiden naar diepere wateren, besloot ze een WISON-APB-1000 aan te schaffen voor het uitvoeren van sonderingen en het nemen van bodemmonsters op waterdieptes tot 1000 m. Horizon kiest voor A.P. van den Berg als leverancier van offshore sondeerapparatuur, vanwege haar uitgebreide kennis, professionaliteit en het volledige servicepakket. Matt Suchley, Horizon’s Business Development Manager, zegt het volgende “Deze significante investering demonstreert onze voortdurende inzet om onze services uit te breiden naar diepere wateren en nieuwe regio’s, zodat we de ondersteuning van onze klanten kunnen voortzetten.”.

​WISON-APB systeem

Vanaf de start in 1974 is het WISON-APB systeem een bewezen kabelliersysteem geworden voor het uitvoeren van sonderingen en het nemen van bodemmonsters. Het is in te zetten vanaf elk boorschip en is beschikbaar in drie versies (5501000 or 3000 m waterdiepte) met indrukapparaten die variëren in indruklengte (1 tot 3 m) en indrukkracht (50 tot 150 kN). Het apparaat plus de kabel worden neergelaten door een op afstand bedienbare elektrische lier op het dek van het schip die zichzelf op spanning houdt voor het compenseren van scheepsbewegingen. Alle WISON-APB systemen werken in combinatie met het digitale meetsysteem van A.P. van den Berg, bestaande uit de Icontrol en Icones. Hiermee kunnen de parameters conusweerstand (qc), lokale wrijving (fs), waterspanning (u) en helling (Ix/y) gemeten worden. De Icone is daarnaast gemakkelijk uit te breiden met click-on modules voor het meten van extra parameters. De modules Conductivity, Magneto, Vane en Seismic zijn beschikbaar en kunnen gebruikt worden op waterdieptes tot 1000 m. Bodemmonsters kunnen worden genomen met de Push Sampler door het indrukken en terugtrekken van een monsterbuis in de bodem. Het is ook mogelijk om bodemmonsters te nemen met de geavanceerde Piston Sampler, het sampler type met het hoogste winningspercentage. Met dit type sampler wordt het monster begeleid door een zuiger en beschermd door een optionele kernvanger. Beide sampler types kunnen ook gebruikt worden met een verharde snijmond voor een nog beter winningspercentage.

Horizon Geosciences

Horizon biedt uitgebreide onderzoeks- en geotechnische diensten aan de offshore industrie om elke fase van de ontwikkeling van offshore- en near shore faciliteiten te ondersteunen. Met het hoofdkantoor in de Verenigde Arabische Emiraten en branches in Europa, Afrika en Azië, verschaft Horizon Geosciences met haar diensten informatie die ingenieurs nodig hebben voor het ontwerpen van offshore platforms, pijpleidingen, kabels en funderingen voor offshore windparken. Daarnaast ondersteunt Horizon bagger, regeneratie en andere near shore civiele werken. In de loop der jaren heeft Horizon een goede en betrouwbare naam opgebouwd. Klanten vertrouwen erop dat de gemotiveerde en professionele medewerkers van Horizon Geosciences de opdracht tot een goed einde brengen door gebruik te maken van geschikte apparatuur.