Ingenieursbureau gemeente Rotterdam investeert in hands-free COSON-ST


De eerste in zijn soort en gericht op de toekomst: onze Track-Truck met COSON-ST. Deze hypermoderne machine voor handsfree sonderen werd op vrijdagmiddag 18 januari door de Veldmeetdienst en Laboratoriumgroep (VLG), onderdeel van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam, feestelijk in gebruik genomen. Nederland vormt daarmee opnieuw het toneel voor een innovatieve en vooruitstrevende toepassing van sondeertechnologie en dat past uiteraard bij het land dat de bakermat vormt van deze methode voor in-situ bodemonderzoek. En het is zeker niet voor het eerst dat wij bij dergelijke innovaties de ontwerper en bouwer zijn, en ook niet voor het eerst dat de VLG van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam hierbij dan de lancerende klant is. Een feestelijke ingebruikname was dus wel op zijn plaats en na de eerste sondering laat de VLG al blijken zeer enthousiast te zijn over hun nieuwe aanwinst. “Het systeem werkt eenvoudiger, sneller en ook nog eens stiller in vergelijking tot de traditionele sondeersystemen.”, aldus één van de sondeermeesters.

Samenwerking Ingenieursbureau gemeente Rotterdam en A.P. van den Berg

Ons bedrijf staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve karakter. We leiden de markt door continu met technologische oplossingen te komen die de toekomst van het sonderen bepalen, zowel voor het sonderen op land als offshore. Het investeren in de toekomst is ook het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam niet onbekend en de samenwerking tussen onze bedrijven loopt al decennia. Het was dus niet verrassend dat de VLG de eerste gebruiker van deze unieke COSON-ST machine werd. “Dit moderne systeem met technische hoogstandjes en ergonomische verbeteringen past perfect bij onze manier van denken en werken. We moedigen graag innovaties in de sondeerwereld aan. Het nieuwe voertuig voldoet overigens ook aan de laatste emissie-eisen.”, aldus Marc van Leeuwen, directeur Project Management & Engineering bij de gemeente Rotterdam. Wij hebben veel waardering voor bedrijven zoals het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam, die het belang van innovatie herkennen en erkennen. Dat vertrouwen maakt het waard om tijd, geld en moeite te blijven investeren in ontwikkeling en engineering.

De COSON-ST

Bij A.P. van den Berg hebben we de visie dat de sondeercabine zich als werkomgeving zal ontwikkelen van een werkplaats naar kantoorplek. Daar waar de sondeermeesters zich voorheen vooral bezighielden met handmatige technische handelingen om de productie gaande te houden, zal nu een engineer het productieproces enkel bewaken en de rest van de tijd “op de wagen” kunnen vullen met het verwerken van data en ontwerp- of andere kantoor-gerelateerde werkzaamheden. Ter ondersteuning van deze visie hebben we de ST-technologie ontwikkeld. Dit gepatenteerde Single-Twist (ST) systeem maakt met het, tevens gepatenteerde, hydraulisch aangedreven indrukapparaat COSON een volautomatische sondeercyclus mogelijk. Met slechts een druk op de knop wordt de cyclus gestart waarbij de sondeerstreng, met aan de punt het meetinstrument, in één continue beweging door de COSON de grond in wordt gedrukt. Hierbij wordt deze sondeerstreng op een vernuftige wijze geheel automatisch vanaf een haspel uit afzonderlijke, maar met elkaar verbonden ST-buizen opgebouwd. Na het bereiken van de einddiepte zal de drukbeweging wijzigen in een trekbeweging en wordt de sondeerstreng weer automatisch afgebouwd en op de haspel gerold.
 
Dit ingenieuze systeem biedt grote ergonomische voordelen: de fysieke belasting voor de bediener van het systeem is bijzonder laag, de veiligheid is enorm vergroot doordat handmatige handelingen bij het in beweging zijnde systeem nagenoeg overbodig zijn en het functioneren van personeel op de sondeerwagen wordt doeltreffender, namelijk gericht op het vergaren, rapporteren en verwerken van betrouwbare sondeerdata. Daarnaast biedt het COSON-ST systeem operationele voordelen: het systeem werkt sneller dan de traditionele systemen, door de continue beweging kan er doorgaans dieper gesondeerd worden en de ST-buis is zodanig vormgegeven dat het risico op breuk en de daarmee gepaard gaande stilstand en kosten, zoveel mogelijk wordt beperkt. Tenslotte is de COSON-ST volledig compatibel met ons digitale Icone sondeermeetsysteem, inclusief de Icone click-on modules voor het uitvoeren van seismische testen, metingen van elektrische geleidbaarheid of het aardmagnetisch veld of vinproeven. Met deze COSON-ST technologie hebben we wel weer een piketpaal geslagen met betrekking tot de toekomst van het sonderen en het is natuurlijk fantastisch dat de VLG van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam dit als eerste heeft (h)erkend!